Primul Război Mondial în Cifre

Rusia a avut pe departe cea mai numeroasă armată în prima conflagraţie mondială, numărul total al forţelor mobilizate în perioada 1914-1918 a fost de 12 milioane, imediat sub aceştia, cu un milion mai puţin, eu fost nemţii. La polul opus, Muntenegru a reuşit să participe cu mai puţin de 5 divizii, mai bine spus, 50 de mii de luptători. România şi-a mobilizat 750 de mii de soldaţi.

La capitolul de pierderi de vieţi omeneşti numerele sunt mari, România şi-a pierdut aproape jumătate din oameni 335.706 pierind pe câmpul de luptă. Niciun alt stat a avut raportul vii/morţi aşa de ridicat.

Când a început războiul? Păi pe 28 iulie 1914 Imperiul Austro-Ungar a declarat război Serbiei, motivul a fost asasinarea lui Franz Ferdinand al Austriei de către Gavrilo Princip, un presupus naţionalist sârb.

Pe 27 august 1916 trei armate române trec Carpaţii Meridionali spre Transilvania, această dată fiind ziua în care România a decis participarea la Marele Război.

Tratatul de pace de la Versailles din 28 iunie 1919 (la exact 5 ani de la asasinarea lui Franz Ferdinand) este evenimentul prin care s-a hotărât pacea între cele două tabere implicate, Antanta şi Puterile Centrale

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu